zaterdag 27 februari 2016

Adres onbekend

We hebben deze week kennis gemaakt met het boek adres onbekend. Wat dit boek zo speciaal maakt is dat het is geschreven in 1938 en heel veel gebeurtenissen voorspelde die ook echt zijn gebeurd.

Het boek bestaat uit 2 hoofdpersonages die brieven naar elkaar sturen. De ene is een jood die woont in Amerika en de andere is een Duitser die terug verhuisd is naar Duitsland. Ze beginnen als beste vrienden en zakenpartners, de eerste brieven zijn zeer hartelijk.

Maar na een tijd verandert de ondertoon. De Duitser laat weten geen contact meer te willen hebben met een Jood. De Jood begrijpt niet goed waarom en probeert tevergeefs toch in contact te blijven met zijn voormalige beste vriend.

Uiteindelijk vraagt de Jood om een oogje op zijn zus te houden maar wanneer de Duitser dit weigert en dit de dood betekent van de zus is de maat vol voor de Jood.

Hij neemt op een geniepige manier wraak wat leidt tot de dood van de Duitser.

Ik vond dit een zeer aangrijpend verhaal dat een goed beeld schetst van de situatie. Eerst dacht ik dat het waar gebeurd  was omdat het zo realistisch was geschreven. Maar toen vertelde de lector dat dit verhaal geschreven was voor de oorlog en dat maakt het uniek want zij voorspelde de toekomst. Ik vond dit boek een echte aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten