donderdag 25 februari 2016

Wereld oorlog 1

Wereldoorlog 1:

In deze blog kom je de aanleiding voor wereldoorlog 1 te weten.


Aanleiding


De eerste wereldoorlog ook wel bekend onder de naam: de Grote Oorlog begon op 28 juli 1914 en eindigde op 11 november 1918. Het was een oorlog tussen de centrale (Duitse rijk, Oostenrijk-Hongarije, Ottomaanse rijk, Bulgarije) en de geallieerden (Groot Brittanië, Frankrijk, België, Rusland,...). 


De oorlog begon na de moord op aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk in Bosnië-Servië. Hij was de troonopvolger voor het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Het resulteerde in een Habsburgs ultimatum aan het Koninkrijk van Servië. De verschillende bondgenootschappen die in de voorafgaande decennia waren gevormd werden ingeroepen, zodat binnen enkele weken alle grootmachten in oorlog waren met elkaar. Via hun kolonies verspreidde de oorlog zich gauw over de hele wereld.  


Op 28 juli begon het conflict met de Oostenrijks-Hongaarse invasie van Servië, gevolgd door de Duitse invasie van België, Luxemburg en Frankrijk evenals een Russische aanval op Duitsland. Nadat de Duitse opmars naar Parijs tot stilstand was gebracht, vestigde het westfront zich in een statische uitputtingsslag van een loopgravenoorlog die weinig veranderde tot 1917. In het oosten vocht het Russische leger met succes tegen de Oostenrijks-Hongaarse troepen, maar werd teruggedrongen door het Duitse leger. Bijkomende fronten werden geopend nadat het Ottomaanse Rijk toetrad tot de oorlog in 1914, Italië en Bulgarije in 1915 en Roemenië in 1916. Het Russische Rijk ging ten onder in de Russische Revolutie van 1917, en Rusland stapte uit de oorlog na de Oktoberrevolutie later dat jaar. Na een Duits offensief langs het westfront in 1918, betraden Amerikaanse troepen de loopgraven en de geallieerden drongen de Duitse legers terug in een reeks van succesvolle offensieven. Duitsland, dat zijn eigen problemen had met revolutionairen op dat moment, stemde in met een staakt-het-vuren op 11 november 1918, dat later bekend zou staan als Wapenstilstandsdag. De oorlog eindigde als een overwinning voor de geallieerden.
Tegen het einde van de oorlog waren vier imperialistische grootmachten – het Duitse, Russische, Oostenrijks-Hongaarse en Ottomaanse rijk – militair en politiek verslagen en hielden op te bestaan. De opvolgersstaten van de eerste twee verloren veel grondgebied, terwijl de laatste twee geheel ontmanteld werden. De kaart van Centraal-Europa werd hertekend in een aantal kleinere staten. De Volkenbond werd gesticht in de hoop een dergelijk conflict in de toekomst te voorkomen. Het Europese nationalisme kwam voort uit de oorlog en het uiteenvallen van rijken, de gevolgen van de nederlaag van Duitsland en problemen met de Vrede van Versailles zouden op termijn bijdragen aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Wereldoorlog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten