vrijdag 26 februari 2016

Koude oorlog

Koude oorlog:

Na Wereldoorlog 2 was er enorm veel schade in Europa. Daarom bood Amerika de Europese laden geld aan om zich te heropbouwen, dit noemt het Marshallplan. De Russen deden hetzelfde, maar degene die geld aannamen van de Russen moesten zich aansluiten bij de Sovjet-Unie. De koude oorlog begon dus in 1945.

Daardoor ontstonden er twee nieuwe grootmachten. 'De eerste wereld', dit waren de landen die geloofde in het kapitalisme, de Westerse landen. En 'de tweede wereld', dit waren de landen die leefde volgens het communisme. Deze twee en vooral Amerika en de toenmalige Sovjet-Unie zagen elkaar als een bedreiging. Het kapitalisme wou niet weten van het communisme en andersom was het hetzelfde verhaal. De twee grootmachten stonden klaar om elkaar aan te vallen maar tot een gewapend conflict is het nooit gekomen.

Ondanks dat er geen enkel schot werd gelost kreeg dit conflict toch de naam 'de koude oorlog'. Deze benaming werd voor het eerst gebruikt door de auteur George Orwell.

De val van de Berlijnse muur wordt als het begin van het einde van het communisme en de koude oorlog gezien. Nadat de Berlijnse muur was gevallen viel de Sovjet-Unie langzaam uiteen en in 1991 gebeurde de onvermijdelijke opheffing van de Sovjet-Unie. Dit wordt ook gezien als het einde van de Koude oorlog. De oorlog duurde dus van 1945 tot 1991.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koude_Oorlog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten