woensdag 24 februari 2016

Holocaust

Holocaust:

Wat is de holocaust nu exact? Waarom had Hitler zo'n ontzettende haat tegenover de Joden? Ik heb best veel vragen over de holocaust waar ik hopelijk een antwoord op vind.

Vraag 1: Wat is de holocaust?
Het woord Holocaust betekent brandoffer en is afgeleid van het Oud-Griekse woord ὁλόκαυστον (holokauston), wat letterlijk 'geheel verbrand' betekent. Dit was een aanduiding voor een brandoffer aan een godheid. De term Holocaust als synoniem voor de Sjoa is in zwang gekomen vanuit de Verenigde Staten, waar eind jaren zeventig de gelijknamige televisieserie grote aandacht trok.
Omdat de term Holocaust oorspronkelijk de naam was van een vrijwillig brandoffer aan God, en er bij de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog geen vrijwillige offers aan een godheid werden gebracht, gebruiken sommigen liever de term Sjoa (שואה = vernietiging).

De Holocaust was de systematische Jodenvervolging door de nazi's en hun bondgenoten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de overheersing door nazi-Duitsland werden er tussen de 5,1 en 6 miljoen Europese Joden vermoord. De moorden vonden grotendeels plaats in vernietigingskampen en door de Einsatzgruppen.

Vraag 2: Vanwaar kwam Hitler zijn haat tegenover het Jodendom?

Hier vind ik verschillende verklaringen voor, ik leid hier uit af dat niemand het met zekerheid kan zeggen. 

één van de redenen die ik terug vind is dat Hitler geweigerd werd op de kunstacademie door Joodse juryleden. Een andere reden is dat toen Hitler in armoede leefde de Joden neerbuigend op hem neerkeken. Wat de reden ook was, ze was nooit het gevolg waard... .

Vraag 3; Wat is een concentratie- of vernietigingskamp?

Een concentratiekamp is een kamp waar mensen, meestal onder militaire dwang, bijeengebracht worden. Het is een inrichting om politieke tegenstanders of anderszins ongewenste mensen op grond van etnische, religieuze of sociale kenmerken te isoleren en psychisch en/of fysiek te breken, in sommige gevallen te doden. Het insluiten in een kamp gebeurt doorgaans voor onbepaalde tijd, door administratieve handelingen, zonder tussenkomst van een rechtbank en rechtshulp en zonder enig recht op inspraak. Het begrip concentratiekamp is voor een groot deel bepaald door het gebruik ervan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vernietigingskampen hebben de vernietiging van mensen tot doel. Een ongeëvenaard voorbeeld zijn de tussen 1941 en 1942 gebouwde vernietigingskampen tijdens het Duitse nationaalsocialisme, zoals Sobibór en Treblinka. Het doel van deze kampen was de zo snel mogelijke en grootschalige vernietiging op welhaast industriële wijze, van wat de nazi's untermenschen ('minderwaardigen', voornamelijk Joden, maar bijvoorbeeld ook RomaSinti en mensen van Slavische afkomst) noemden, met name door middel van gifgas. Degenen die er arriveerden werden direct gedood, op enkele uitzonderingen na (het Sonderkommando), die in leven werden gehouden om werkzaamheden te verrichten (zoals het sorteren van kleding en het bedienen van de crematieovens). Uiteindelijk was ook het Sonderkommando ten dode opgeschreven.
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Holocaust
http://members.home.nl/keesdebrouwer/wereldoorlog_II/02_adolf_hitler.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Concentratiekamp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten