donderdag 3 maart 2016

Last Post

Laatste post Rik

Dit is alweer mijn laatste post op de blog voor het keuzevak ‘ten oorlog’. Achteraf gezien ben ik blij dat ik voor dit keuzevak heb gekozen want ik vond de lessen altijd zeer interessant en de tijd vloog dan ook voorbij tijdens de lessen. Voor het keuzevak had ik een beetje schrik dat ik te veilig had gekozen omdat ik al een redelijk uitgebreide kennis had over oorlog en geschiedenis in het algemeen. Ik heb over de oorlogen misschien niet zo veel  nieuws geleerd, zeker niet over wereldoorlog één en wereldoorlog twee, maar ik heb wel kennis gemaakt met veel boeken en films die ik nog niet kende bij aanvang van het keuzetraject. Over de oorlogen van later heb ik wel veel bij geleerd zoals over de Falklands oorlog.
Één van de opdrachten was dat we een blog moesten bijhouden en er dagelijks op moesten posten. Hier keek ik op het begin tegenop  omdat ik niet zo graag werk door de week na school. Ik doe graag al mijn taken in één keer in het weekend. Ik moest me er dus elke avond toe dwingen om er iets op te zetten. Ik vond het vooral moeilijk om er aan te beginnen omdat ik al van veel wel iets wist en ik wou niet gewoon iets posten dat ik al wist. Maar één keer ik een leuk onderwerp had gevonden dan ging het wel vlot.  Ik kan achteraf niet zeggen dat ik een grote fan ben van een blog bij te houden maar dat ligt vooral aan mijn karakter en interesses. Ik had het leuker gevonden dat we tijdens de lessen discussieerden en informatie uitwisseleden met elkaar over de onderwerpen die op de blogs verschenen. Ik persoonlijk leer zo meer en onthoud het zo ook beter.

Eigen leerproces

Ik persoonlijk vind dat ik de doelstellingen van het vak wel gehaald want ik heb veel geleerd over hedendaagse oorlogen en heb kennis gemaakt met leuke boeken en films die ik kan gebruiken in de lessen. Ook vond ik het in het begin moeilijk om lessen te maken rond oorlog omdat het zo’n gevoelige materie is. Ik denk dat ik na deze twee weken sterker in mijn schoenen sta als leerkracht en  nu beter les zou geven over oorlog dan twee weken geleden.  

Hedendaagse oorlogen

In het middelbaar ga je wel diep in op de eerste en tweede wereldoorlog maar wordt er vrij oppervlakkig en snel over de oorlogen erna gegaan. Zo wist ik enkel informatie over bijvoorbeeld de Vietnamoorlog en de Falklands oorlog door films en Tv-series. Door het zelfstandige opzoekingswerk heb ik veel geleerd dat ik nog niet wist en waarschijnlijk had ik nooit extra informatie gezocht over deze oorlogen als het niet moest. Daarom was het dus nuttig dat ik dit keuzevak heb gevolgd.

De wereldoorlogen

Over de oorlogen had ik al een uitgebreide kennis omdat ik in het middelbaar een zeer gedreven leerkracht had die heel goed les gaf over deze onderwerpen. Ook mijn vader is zeer geïnteresseerd in dit thema en nam mij en mijn broers vroeger vaak mee naar Ieper en musea over de oorlog. We hebben thuis ook meerdere boekenrekken vol met boeken over oorlog. Door deze reden was het moeilijk nog veel bij te leren deze twee weken maar uiteraard kan je nooit alles weten over zo’n thema. Zo heb ik bijvoorbeeld veel geleerd over uitvindingen die zijn uitgevonden tijdens deze twee oorlogen. Ook over de ‘wunderwaffe’ heb ik veel bijgeleerd.

Positieve en negatieve aspecten

Wat ik zeer positief vond waren de lessen. Het waren meestal lesblokken van vier uur maar deze vlogen voorbij. Tijdens de lessen mochten we zelf informatie uitwisselen en met elkaar discussiëren over de besproken onderwerpen. We mochten ook zelf deels mee kiezen welke onderwerpen werden besproken zoals de Falklands oorlog. Wat ik ook nuttig vond was dat we zelf vijf lesideeën moesten maken rond een thema. Hieruit heb ik veel geleerd voor hoe ik later zelf kan doen als ik voor de klas sta. Het was dus een goede voorbereiding op het echte werk. Ook gaf de lector ook goede tips voor boeken, strips en films. Zo hebben we het boek ‘adres onbekend’ samen gelezen en dat vond ik een echte ontdekking. De laatste les hebben we ook een artikel besproken over hoe je in de klas moet praten over oorlog en terrorisme, hier heb ik ook veel uitgeleerd.
Wat ik iets minder leuk vond was de blog bijhouden want ik ben niet zo’n schrijftalent. Ik vond het soms moeilijk om al de gevonden informatie in één duidelijke tekst te schrijven. Zoals gezegd doe ik ook liever al mijn taken in één keer terwijl we hier dagelijks iets moesten posten.
Ik ben samen met mijn partner Rani de Dossinkazerne in Mechelen gaan bezoeken. Vooraf had ik hier hoge verwachtingen bij want het sloot enorm goed aan bij onze lesonderwerpen. Maar achteraf gezien moet ik toch zeggen dat mijn verwachtingen niet helemaal zijn ingevuld. Het was vooral heel veel lezen en naar filmpjes kijken terwijl ik had verwacht dat ik echt de restante zou zien van de kazerne. Maar de binnenkant van het museum was zeer modern, je voelde de gruwel die er ooit heel aanwezig was helemaal niet. Dit vond ik persoonlijk een gemiste kans. Maar uiteraard blijft het museum toch een aanrader door de persoonlijke getuigenissen die je er terug vindt. Ik ben alleen niet overtuigd of een lagere schoolkind zich zolang gaat kunnen concentreren in dat museum.

Conclusie


Over het algemeen ben ik zeer blij dat ik dit keuzevak heb gevolgd omdat het zeer nauw aansluit bij mijn persoonlijke interesses. Ik heb mijn kennis over de hedendaagse oorlogen ook kunnen uitbreiden wat ook altijd leuk is.  Het was ook leuk om de familiegeschiedenis te doorzoeken en te ontdekken dat mijn grootouders hun vaderland hebben gediend.  

Lesideeën

Algemeen

Ik en mijn partner Rani hebben er voor gekozen om te werken rond wereldoorlog twee. We hebben voor dit thema gekozen omdat we beide vinden dat deze oorlog niet in de vergetelheid mag geraken. We zijn beide van mening dat deze tijd een gruwelijke tijd was en willen door er les over te geven er voor zorgen dat de leerlingen dat beseffen. Zo helpen we misschien zelfs aan een wereld waarop iedereen in vrede samenleeft. Ook vinden we dat we door les te geven over de tweede wereldoorlog ons respect tonen aan de gesneuvelde soldaten die gestorven zijn voor hun vaderland.

Rode draad

Als rode draad hebben we gekozen voor het experiment 'the third wave'. Dit is een experiment dat werd gedaan in een school om de leerlingen aan te tonen hoe de opkomst van het nazisme in Duitsland tot stand is gekomen. Hier merken de leerlingen aan de lijve hoe makkelijk het is om gebrainwasht te worden en een absurd doel te steunen.

Onze rode draad vind je ook terug in de brieven van ons personage Karl.


Lesideeën
  • Tijdens de eerste les laten we de leerlingen kennismaken met Karl door enkele van zijn brieven voor te lezen. Als de leerlingen kennis hebben gemaakt met Karl, start de leerkracht met een soort experiment als 'The Third Wave'. Door het experiment binnen de perken te houden, maar toch uit te voeren, werken we heel werkelijkheidsnabij.
  • De tweede les gaat over Hitler. Hitler is een personage dat absoluut aan bod moet komen als men spreekt over Wereldoorlog II. De leerwinst van de leerlingen willen we optimaliseren door ze in groepjes opzoekwerk te laten verrichten. Elk groepje zoekt een ander onderdeel op over het thema 'Hitler'. Zo willen we de leerlingen van elkaar laten leren.
  • Voor de derde les willen we een gastspreker uitnodigen die de Holocaust overleefde. (Als dit niet mogelijk is, komt er een gids van de Dossinkazerne naar de klas.) Door ervaringen willen we de leerlingen echt meenemen in zijn/haar verhaal.
  • De vierde les leren de leerlingen over de bevrijding van Europa: D-day. Deze bevrijding maakt Europa hoe we het nu kennen. Heel belangrijk om dit aan bod te brengen dus. De leerlingen bespreken in groepjes wat ze hier al over weten en bekijken dan filmfragmentjes. Uiteindelijk wordt er klassikaal besproken wat D-day inhield. Zo krijgen alle leerlingen de juiste informatie mee.
  • We willen het thema afsluiten met een stadswandeling. Een stadswandeling in Antwerpen omtrent de bevrijding van Antwerpen. Zo ontdekken ze op een actieve manier dat Antwerpen een lange tijd bezet werd door Duitsland. Ze gaan langs gebouwen en plaatsen die van belang waren tijdens de oorlog. 

Donderdag 3 maart 2016

Donderdag 3 maart 2016

Ik had vandaag stage en het was zeer leuk terug voor de klas te staan. Maar het is wel een zeer vermoeiende klas daarom ben ik nu best moe. Maar rust zit er voorlopig nog niet in want ik moet nog wat bloggen. De eindmeet is gelukkig wel in zicht want ik heb wat nood aan extra slaap.

woensdag 2 maart 2016

Mijn familie tijdens de oorlog.

Mijn familie speelde een rol van betekenis in de oorlog.

De ouders van mijn moeder hebben nooit actief meegevochten in de oorlog want zij zaten nog op school en hebben de oorlog nooit van dichtbij gezien maar uiteraard merkten ze er wel iets van.

Bij de ouders van mijn vader is dit een ander verhaal.

Zij waren al ouder en moesten dus wel gaan helpen. Ze hebben beiden nooit gevochten maar mijn grootvader was een dokter in het leger en mijn grootmoeder was een verpleegster. Ze zijn elkaar zelfs tegen gekomen tijdens de oorlog en daar verliefd geworden op elkaar. Ik heb mijn grootvaders jammer genoeg nooit gekend. En ook mijn grootmoeder is gestorven toen ik nog jong was dus ik heb hun nooit kunnen vragen naar hun oorlogsverhalen maar ik ben wel trots dat er twee van hun het vaderland hebben geholpen en een verschil hebben gemaakt.

Falklandoorlog

De Falklands zijn een eilandengroep dichtbij Argentinië. Ik zelf had ooit al wel eens gehoord van de Falklandoorlog maar echt veel wist ik er niet over. Maar op een avond keek ik naar het TV-programma 'Top Gear'. Dit is een ludiek Brits Tv-programma over auto's dat wel vaker voor commotie zorgt. Deze aflevering speelde zich af in Argentinië en daar was te zien hoe de hele crew werd bedreigd door oud strijders in de Falklandoorlog. Zij waren helemaal niet blij dat de filmploeg van de voormalige vijand aanwezig was in hun land en ook de nummerplaat van één van de presentatoren zorgde voor heibel. Deze was volgens enkele Argentijnen een verwijzing naar de oorlog. Daarom is de filmploeg maar in de holst van de nacht gevlucht. Daaruit kunnen we afleiden dat het ondanks maar een kort durend conflict was, het nog steeds een gevoelig onderwerp is in Argentinië.



Maar waarom vond deze oorlog eigenlijk plaats?

In 1982 viel het plaatselijke Argentijnse leger de eilanden binnen met de bedoeling de eilanden aan Argentinië toe te voegen. Zij hadden nooit gedacht dat Groot Brittanië hier op zou reageren aangezien de eilanden zo goed als waardeloos zijn voor Groot Brittanië en ook ver weg gelegen zijn. De Britten zaten trouwens op dat moment ook met andere en grotere problemen in hun hoofd. Want premier Tatcher was bezig met alles te privatiseren en de mijnen te sluiten. Zo was er veel sociale onvrede in Groot Brittanië. Maar toch viel Groot Brittanië Argentinië terug aan en won zo vrij snel de eilanden terug want de oorlog duurde maar drie maanden.

Bezoek aan de Dossin Kazerne

Op dinsdag 1 maart ben ik samen met Rani de Dossin kazerne gaan bezoeken in Mechelen.
Het was een regenachtige dag en dat gaf een extra touch aan het geheel.
Na even zoeken hadden we de ingang gevonden en gingen we het museum binnen.

Ik persoonlijk vond het een mooi museum met een interessante inhoud maar ik miste toch iets. Gedurende ik in het museum aanwezig was had ik, ondanks alle gruwelijke foto's en filmfragmenten, nooit het gevoel dat hier iets gruwelijk is gebeurd. Het museum had evengoed ergens anders kunnen zijn en dat vind ik jammer. Ik had graag echt gezien hoe de kazerne er toen uitzag en niet enkel op foto's.

Toch was het bezoek zeer zinvol en hebben we veel inspiratie opgedaan voor lesideeën en raad ik het museum iedereen aan.

In flanders field


maandag 29 februari 2016

Pearl Harbor

Pearl Harbor was een haven in Hawaï waar een groot deel van de Amerikaanse marine gestationeerd was. Deze werd op 7 december 1941 onverwacht  aangevallen door Japan. Hierbij werd een heel groot deel van de Amerikaanse vloot vernietigd. Ook waren er 2402 dodelijke slachtoffers bij de Amerikanen. Japan voerde deze aanslag uit omdat ze hierdoor Japan vrijspel hadden op de Pacifische oceaan.

Na deze aanslag verklaarde Amerika de oorlog met Japan en raakte hierdoor rechtstreeks betrokken met de oorlog.

Tip:

De film Pearl harbor is de moeite om te bekijken!

zaterdag 27 februari 2016

Oorlog in de klas

Ik denk dat het thema oorlog zeker een plaats heeft in aanbod van de lagere school.

Ik heb deze mening omdat dit nu eenmaal tot de geschiedenis behoort van onze wereld en hoogstwaarschijnlijk ook tot de toekomst. Het is belangrijk om te weten waarom deze oorlog werden gestreden en door wie. Ik vind dat we zo de slachtoffers moeten eren.

Een andere reden waarom ik vind dat dit thema aan bod moet komen is omdat de meeste oorlogen nutteloos waren achteraf gezien. Er zijn enkel maar verliezers. Als leerlingen tot dit inzicht komen dan is de kans net iets groter dat er ooit een vreedzame wereld komt. En ik ben van mening, hoe klein de kans hierop ook is, dat we die altijd met twee handen moeten grijpen.

Dagboek 27/02/2016

Zaterdag 27 februari 2016,

Dit weekend moet ik vooral lessen maken voor de aankomende stage en kan ik jammer genoeg minder tijd geven aan mijn blog. Het is dus zwaar om beide te combineren. Maar tot nu toe lukt het goed en zie ik alles nog zitten. Dinsdag staat een bezoek aan  de Dossinkazerne op de planning. En we hebben al enkele lesideeën uitgewerkt. Ik denk dus wel dat je kan zeggen dat we goed bezig zijn.

Ik ben gisteren ook even op zolder gaan rondneuzen en daar kwam ik speelgoed tegen van mijn vader. Hij was 6 jaar na de wereldoorlog geboren dus we kunnen van dat speelgoed gebruik maken voor onze herinneringsdoos.


Adres onbekend

We hebben deze week kennis gemaakt met het boek adres onbekend. Wat dit boek zo speciaal maakt is dat het is geschreven in 1938 en heel veel gebeurtenissen voorspelde die ook echt zijn gebeurd.

Het boek bestaat uit 2 hoofdpersonages die brieven naar elkaar sturen. De ene is een jood die woont in Amerika en de andere is een Duitser die terug verhuisd is naar Duitsland. Ze beginnen als beste vrienden en zakenpartners, de eerste brieven zijn zeer hartelijk.

Maar na een tijd verandert de ondertoon. De Duitser laat weten geen contact meer te willen hebben met een Jood. De Jood begrijpt niet goed waarom en probeert tevergeefs toch in contact te blijven met zijn voormalige beste vriend.

Uiteindelijk vraagt de Jood om een oogje op zijn zus te houden maar wanneer de Duitser dit weigert en dit de dood betekent van de zus is de maat vol voor de Jood.

Hij neemt op een geniepige manier wraak wat leidt tot de dood van de Duitser.

Ik vond dit een zeer aangrijpend verhaal dat een goed beeld schetst van de situatie. Eerst dacht ik dat het waar gebeurd  was omdat het zo realistisch was geschreven. Maar toen vertelde de lector dat dit verhaal geschreven was voor de oorlog en dat maakt het uniek want zij voorspelde de toekomst. Ik vond dit boek een echte aanrader.

vrijdag 26 februari 2016

Koude oorlog

Koude oorlog:

Na Wereldoorlog 2 was er enorm veel schade in Europa. Daarom bood Amerika de Europese laden geld aan om zich te heropbouwen, dit noemt het Marshallplan. De Russen deden hetzelfde, maar degene die geld aannamen van de Russen moesten zich aansluiten bij de Sovjet-Unie. De koude oorlog begon dus in 1945.

Daardoor ontstonden er twee nieuwe grootmachten. 'De eerste wereld', dit waren de landen die geloofde in het kapitalisme, de Westerse landen. En 'de tweede wereld', dit waren de landen die leefde volgens het communisme. Deze twee en vooral Amerika en de toenmalige Sovjet-Unie zagen elkaar als een bedreiging. Het kapitalisme wou niet weten van het communisme en andersom was het hetzelfde verhaal. De twee grootmachten stonden klaar om elkaar aan te vallen maar tot een gewapend conflict is het nooit gekomen.

Ondanks dat er geen enkel schot werd gelost kreeg dit conflict toch de naam 'de koude oorlog'. Deze benaming werd voor het eerst gebruikt door de auteur George Orwell.

De val van de Berlijnse muur wordt als het begin van het einde van het communisme en de koude oorlog gezien. Nadat de Berlijnse muur was gevallen viel de Sovjet-Unie langzaam uiteen en in 1991 gebeurde de onvermijdelijke opheffing van de Sovjet-Unie. Dit wordt ook gezien als het einde van de Koude oorlog. De oorlog duurde dus van 1945 tot 1991.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koude_Oorlog

donderdag 25 februari 2016

Wereld oorlog 1

Wereldoorlog 1:

In deze blog kom je de aanleiding voor wereldoorlog 1 te weten.


Aanleiding


De eerste wereldoorlog ook wel bekend onder de naam: de Grote Oorlog begon op 28 juli 1914 en eindigde op 11 november 1918. Het was een oorlog tussen de centrale (Duitse rijk, Oostenrijk-Hongarije, Ottomaanse rijk, Bulgarije) en de geallieerden (Groot Brittanië, Frankrijk, België, Rusland,...). 


De oorlog begon na de moord op aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk in Bosnië-Servië. Hij was de troonopvolger voor het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Het resulteerde in een Habsburgs ultimatum aan het Koninkrijk van Servië. De verschillende bondgenootschappen die in de voorafgaande decennia waren gevormd werden ingeroepen, zodat binnen enkele weken alle grootmachten in oorlog waren met elkaar. Via hun kolonies verspreidde de oorlog zich gauw over de hele wereld.  


Op 28 juli begon het conflict met de Oostenrijks-Hongaarse invasie van Servië, gevolgd door de Duitse invasie van België, Luxemburg en Frankrijk evenals een Russische aanval op Duitsland. Nadat de Duitse opmars naar Parijs tot stilstand was gebracht, vestigde het westfront zich in een statische uitputtingsslag van een loopgravenoorlog die weinig veranderde tot 1917. In het oosten vocht het Russische leger met succes tegen de Oostenrijks-Hongaarse troepen, maar werd teruggedrongen door het Duitse leger. Bijkomende fronten werden geopend nadat het Ottomaanse Rijk toetrad tot de oorlog in 1914, Italië en Bulgarije in 1915 en Roemenië in 1916. Het Russische Rijk ging ten onder in de Russische Revolutie van 1917, en Rusland stapte uit de oorlog na de Oktoberrevolutie later dat jaar. Na een Duits offensief langs het westfront in 1918, betraden Amerikaanse troepen de loopgraven en de geallieerden drongen de Duitse legers terug in een reeks van succesvolle offensieven. Duitsland, dat zijn eigen problemen had met revolutionairen op dat moment, stemde in met een staakt-het-vuren op 11 november 1918, dat later bekend zou staan als Wapenstilstandsdag. De oorlog eindigde als een overwinning voor de geallieerden.
Tegen het einde van de oorlog waren vier imperialistische grootmachten – het Duitse, Russische, Oostenrijks-Hongaarse en Ottomaanse rijk – militair en politiek verslagen en hielden op te bestaan. De opvolgersstaten van de eerste twee verloren veel grondgebied, terwijl de laatste twee geheel ontmanteld werden. De kaart van Centraal-Europa werd hertekend in een aantal kleinere staten. De Volkenbond werd gesticht in de hoop een dergelijk conflict in de toekomst te voorkomen. Het Europese nationalisme kwam voort uit de oorlog en het uiteenvallen van rijken, de gevolgen van de nederlaag van Duitsland en problemen met de Vrede van Versailles zouden op termijn bijdragen aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Wereldoorlog

Dagboek 25/02/2016

Donderdag 25 februari 2016,

We zitten nu ongeveer in de helft van het keuzevak en ik ben zeer blij dat ik dit vak heb gekozen. Ik had eerst schrik dat ik misschien te veilig had gekozen omdat ik al vrij veel wist over dit onderwerp. Maar ik leer elke dag weer interessante feiten bij die ik nog niet wist.

Het werken met de blog keek ik in het begin een beetje tegen op omdat ik graag niks doe als ik thuis kom maar ondertussen vind ik het wel leuk om me 's avonds nog wat te verdiepen in dit onderwerp.

Ook met het groepswerk loopt het vrij vlot. Ik zit samen met Rani in de groep en we zaten snel op de zelfde golflengte en kwamen beide af met veel en goede ideeën waar ik jullie later meer zal over vertellen.

Rik

Dossin Kazerne

Dossin Kazerne:

Als extramurale activiteit ga ik samen met Rani de Dossinkazerne in Mechelen bezoeken.

Dit sluit aan bij ons thema omdat we gaan deels gaan werken rond de Holocaust.

De Dossinkazerne is een plek in Mechelen met een gruwelijk verleden. Tussen 1942 en 1944 vertrokken hier 25484 Joden en 352 zigeuners naar het concentratiekamp Auschiwitz - Birkenau.
Tegenwoordig is de Dossinkazerne omgebouwd tot een museum waar je wordt ondergedompeld in de geschiedenis over de Holocaust in België. Je komt te weten waarom België tot 1942 meewerkte met de Duitsers om de Joden uit te roeien en waarom de Joden werden achtervolgd.


Mijn verwachtingen:

Ik zelf ben nog nooit in de Dossinkazerne geweest en ben dus zeer benieuwd naar het museum. Ik denk dat het een diepe indruk op mij gaat achterlaten omdat je daar echt zeer goed de gruwel te zien gaat krijgen. Ik denk ook dat we veel uit ons bezoek gaan halen voor de taak.

Bronnen:

https://www.kazernedossin.eu/NL/Museum-Memoriaal/Museum/Inleiding

woensdag 24 februari 2016

Holocaust

Holocaust:

Wat is de holocaust nu exact? Waarom had Hitler zo'n ontzettende haat tegenover de Joden? Ik heb best veel vragen over de holocaust waar ik hopelijk een antwoord op vind.

Vraag 1: Wat is de holocaust?
Het woord Holocaust betekent brandoffer en is afgeleid van het Oud-Griekse woord ὁλόκαυστον (holokauston), wat letterlijk 'geheel verbrand' betekent. Dit was een aanduiding voor een brandoffer aan een godheid. De term Holocaust als synoniem voor de Sjoa is in zwang gekomen vanuit de Verenigde Staten, waar eind jaren zeventig de gelijknamige televisieserie grote aandacht trok.
Omdat de term Holocaust oorspronkelijk de naam was van een vrijwillig brandoffer aan God, en er bij de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog geen vrijwillige offers aan een godheid werden gebracht, gebruiken sommigen liever de term Sjoa (שואה = vernietiging).

De Holocaust was de systematische Jodenvervolging door de nazi's en hun bondgenoten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de overheersing door nazi-Duitsland werden er tussen de 5,1 en 6 miljoen Europese Joden vermoord. De moorden vonden grotendeels plaats in vernietigingskampen en door de Einsatzgruppen.

Vraag 2: Vanwaar kwam Hitler zijn haat tegenover het Jodendom?

Hier vind ik verschillende verklaringen voor, ik leid hier uit af dat niemand het met zekerheid kan zeggen. 

één van de redenen die ik terug vind is dat Hitler geweigerd werd op de kunstacademie door Joodse juryleden. Een andere reden is dat toen Hitler in armoede leefde de Joden neerbuigend op hem neerkeken. Wat de reden ook was, ze was nooit het gevolg waard... .

Vraag 3; Wat is een concentratie- of vernietigingskamp?

Een concentratiekamp is een kamp waar mensen, meestal onder militaire dwang, bijeengebracht worden. Het is een inrichting om politieke tegenstanders of anderszins ongewenste mensen op grond van etnische, religieuze of sociale kenmerken te isoleren en psychisch en/of fysiek te breken, in sommige gevallen te doden. Het insluiten in een kamp gebeurt doorgaans voor onbepaalde tijd, door administratieve handelingen, zonder tussenkomst van een rechtbank en rechtshulp en zonder enig recht op inspraak. Het begrip concentratiekamp is voor een groot deel bepaald door het gebruik ervan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vernietigingskampen hebben de vernietiging van mensen tot doel. Een ongeëvenaard voorbeeld zijn de tussen 1941 en 1942 gebouwde vernietigingskampen tijdens het Duitse nationaalsocialisme, zoals Sobibór en Treblinka. Het doel van deze kampen was de zo snel mogelijke en grootschalige vernietiging op welhaast industriële wijze, van wat de nazi's untermenschen ('minderwaardigen', voornamelijk Joden, maar bijvoorbeeld ook RomaSinti en mensen van Slavische afkomst) noemden, met name door middel van gifgas. Degenen die er arriveerden werden direct gedood, op enkele uitzonderingen na (het Sonderkommando), die in leven werden gehouden om werkzaamheden te verrichten (zoals het sorteren van kleding en het bedienen van de crematieovens). Uiteindelijk was ook het Sonderkommando ten dode opgeschreven.
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Holocaust
http://members.home.nl/keesdebrouwer/wereldoorlog_II/02_adolf_hitler.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Concentratiekamp

Oorlog

Begrip 'oorlog'


Wat is oorlog net? Wanneer spreken we van oorlog en wanneer van een conflict of van een omwenteling? Er bestaat niet echt een definitie voor het woord 'oorlog' maar volgens verschillende onderzoekers spreken we van een oorlog als volgende kenmerken aanwezig zijn:

  • Er vallen minstens 1000 doden op het slagveld per jaar.(Frankel telt ook doden die indirect vielen ten gevolge van hongersnood, ziekten of epidemieën mee.)
  • Het is van tevoren voorbereid en/of wordt onderhouden door grootschalige organisaties door middelen als rekrutering, training en opstelling van troepen; de aanschaf, opslag en distributie van wapens en munitie.
  • Het wordt gewettigd door opgezette regeringsorganisatie, zodat de moord op grote schaal niet als misdaad maar als plicht wordt gezien.
  • Eén of meer overheden zijn betrokken.

Singer, J. David & Melvin Small (1972): The Wages of War, 1816-1965: A Statistical Handbook. John Wiley and Sons, New York.
Deutsch, K.W. & D. Senghaas (1973): 'The steps to war: A survey of system levels, decision stages, and research results.' In: Sage International Yearbook of Foreign Policy Studies, deel 1, p. 275-329.
Eckhardt, W. (1989): 'Civilian Death in Wartime'. In: Bulletin of Peace Proposals. 20(1), p. 89-98.
Eckhardt, W. (1992): Civilizations, Empires and Wars: A Quantitative History of War. Macfarland & Company, Londen.
Frankel, S.H. (1977): Money: Two Philosophies. The Conflict of Trust and Authority. Blackwell, Oxford.

dinsdag 23 februari 2016

Fanta

Fanta:

Tijdens de laatste twee jaar van het middelbaar had ik een leerkracht geschiedenis die zeer gepassioneerd les gaf. Hij was zelf ook ontzettend geïnteresseerd in de wereldoorlogen. Zo vertelde hij vaak verhalen die niet in de cursus stonden maar wel ontzettend interessant waren. één van de verhalen dat me tot nu toe is bijgebleven is het verhaal over de herkomst van Fanta.

Op het einde van de tweede wereldoorlog was Duitsland helemaal omsingeld door de geallieerden en daardoor kon het geen producten vanbuiten af importeren. Zo kon Duitsland bijvoorbeeld geen sinaasappelsap meer invoeren. Daarom gaf Hitler zijn wetenschappers de opdracht een drankje te fabriceren bestaande uit chemische elementen en zo ontstond 'fantasiedrank'. Later heeft Coca-Cola dit recept overgenomen en er Fanta van gemaakt. Ik vond dit een zeer interessant verhaal en het heeft me benieuwd gemaakt of er nog zo'n uitvindingen zijn.

In het begin liep mijn zoektocht een beetje stroef want ik vond enkel maar militaire uitvindingen zoals een vliegdekschip, akoestische torpedo's, zeemijnen en stuiterbommen. Maar per toeval kwam ik wel op een site terecht waar ze 10 uitvindingen bespraken uit wereldoorlog 1 die je niet verwacht dat ze te maken hebben met oorlog. Ik noem ze hieronder even op.

Maandverband
Toen de Amerikanen in 1917 hun intrede in de Eerste Wereldoorlog deden, brachten ze een sterk absorberend gaasverband mee gemaakt van 'cellucotton', dat vijf keer beter absorbeerde dan katoen en half zo goedkoop was in geval van massaproductie. Maar verpleegsters van het Rode Kruis die op het slagveld de soldaten moesten verzorgen, ontdekten ook nog andere voordelen van het gaasverband, namelijk die voor hun eigen persoonlijke hygiëne. Twee jaar na het einde van de oorlog kwam het maandverband op de markt onder de naam 'Kotex'. 
Papieren zakdoekjes
Kimberly-Clark, het bedrijf dat Kotex op de markt bracht, vond dat de verkoop van het maandverband niet snel genoeg ging (vrouwen stonden namelijk nogal weigerachtig om maandverband te gaan kopen bij mannelijke winkeliers) en zocht naar andere toepassingen voor het materiaal. Zo ontstond in 1924 na veel geëxperimenteer 'Kleenex', gezichtsdoekjes die later zouden uitgroeien tot papieren zakdoekjes. 
Zonnelamp
In de winter van 1918 leed naar schatting de helft van de kinderen in Berlijn aan de Engelse ziekte, een aandoening waarbij de botten broos en vergroeid zijn. Dokter Kurt Huldschinsky merkte dat zijn patiënten heel bleek waren en zette ze onder een lamp met ultraviolet licht. Naargelang de behandeling vorderde, werden de botten van de jonge patiëntjes steeds sterker. In heel Duitsland liet men kinderen vervolgens voor lampen zitten. In Dresden werd zelfs straatverlichting ontmanteld om kinderen te behandelen.
Zomertijd
Het idee om de klokken in de lente vooruit te zetten en in de herfst terug te zetten was niet nieuw toen WO I uitbrak. Benjamin Franklin had het concept reeds voorgesteld in een brief aan The Journal of Paris in 1784. Gelijkaardige voorstellen werden gedaan in Nieuw-Zeeland (1895) en in het Verenigd Koninkrijk (1909), maar zonder concreet resultaat. Het was pas toen WO I uitbrak en er een tekort aan steenkool was, dat er verandering kwam. De Duitse autoriteiten beslisten dat de klokken op 30 april 1916 om 23 uur een uur werden vooruit gezet zodat er 's avonds een extra uur daglicht was. Het zomeruur verspreidde zich snel naar andere landen. Groot-Brittannië voerde het in op 21 mei 1916. Wanneer de oorlog voorbij was, verdween ook de zomertijd, maar die kwam uiteindelijk terug.
Theezakjes
Een Amerikaanse theehandelaar begon in 1908 met het verzenden van thee naar zijn klanten in kleine zakjes, maar die werden pas echt een succes toen het Duitse bedrijf, Teekanne, het idee kopieerde tijdens de oorlog en de troepen bevoorraadde met gelijkaardige theezakjes, 'theebommetjes' genoemd, die dan in zijn geheel in water konden worden gelegd. 
Polshorloge
Het polshorloge werd niet specifiek uitgevonden voor WO I, maar het gebruik ervan nam wel enorm toe ten koste van het zakhorloge. Timing is immers van groot belang in een oorlog om bijvoorbeeld aanvallen te synchroniseren. Soldaten moesten bovendien de handen vrij hebben tijdens gevechten. Na de oorlog werd het polshorloge de gangbare manier om te weten hoe laat het was. 
Vegetarische worsten
U had wellicht gedacht dat vegetarische worsten waren uitgevonden door een of andere hippie in Californië in de jaren 60, maar niets is minder waar. De vegetarische worsten zijn een bedenksel van Konrad Adenauer, de eerste Duitse Bondskanselier na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens WO I was Adenauer burgemeester van Keulen, dat erg te lijden had onder hongersnood. De burgemeester kwam op de proppen met soja als ingrediënt voor de worsten. De sojaworst werd geboren en gepatenteerd door de Britse koning George V, zowaar de vijand op dat moment, op 26 juni 1918. De Duitsers weigerden een patent te verlenen omdat een worst zonder vlees volgens hen geen worst kon zijn. 
Ritssluiting
Al sinds het midden van de 19e eeuw werd gezocht naar een sort ritssluiting. Het was Gideon Sundback, een Zweedse Amerikaan, die als hoofdontwerper bij Universal Fastener Company de ritssluiting ontwikkelde. Het Amerikaanse leger bracht ze aan in zijn uniformen en laarzen. Na de oorlog breidde het aantal toepassingen uit.
Roestvrij staal
Het Britse leger liet wapens uit steviger metaal maken. Dat de toevoeging van chroom ze ook roestvrij maakte, was een gelukkig toeval en dat hebben we te danken aan Harry Brearley, die met het materiaal experimenteerde. Later werd het roestvrij staal ook gebruikt in messen, vorken, lepels en ontelbare medische instrumenten voor ziekenhuizen. 
Draadloze communicatie
De Britten ontwikkelden radiotechnologie voor communicatie tussen piloten en de grond, die de Duitsers niet konden afluisteren en die iets efficiënter was dan vlaggen, duiven en lampen.

Zo zie je maar dat er tijdens de wereldoorlogen veel zaken zijn uitgevonden die we vandaag de dag nog altijd gebruiken.

Bron: http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/10-uitvindingen-die-we-te-danken-hebben-aan-wo-i/article-normal-147111.html